"NJERIU  ËSHTË I PASUR AQ SA JEP JO SA KA-PASURI"                 

Ju falemnderojmë për pagesat e antarsisë dhe donacionet për mujin Maj 2016 "Shoqata Humanitare Lugina e Preshevës"

Në Buchs të St.Gallenit-Zvicër, u përkujtuan 28 dëshmorët e UÇPMB-së (Fotoreportazh)

 

 

 

 

 

 

 

“Një herë në vit, familjet e dëshmorëve të UÇPMB-së, kanë mundësi të takohen në Akademinë përkujtimore, që po mbahet me vite të tëra në Zvicër, e vetmja përkujtimore për ata 28 dëshmorë, që dhanë jetën për të mirën e atdheut”.

Buchs, 28 maj 2016

 

Prej vitit të kaluar, që u mbajt Akademia Përkujtimore e UÇPMB-së në Winterthur të Zvicrës, me përkujdesje artistike nga SH.K.A “Dardania” me selinë e saj po në këtë qytet, ishte bërë me dije dhe kërkes nga Këshilli Organizativ, që kush ka mundësi të ndihmoj, që vitin tjetër Akademia të jetë edhe më e begatshme, e ka mundësinë që menjihere ta bëj ate. Por, fatkeqësisht, pak kush është afruar në Këshillin Organizativ, që ta ndihmoj në të gjitha forcat, që kjo përkujtimore të del si është më së miri, ndoshta me arsyen, se organizimi është i mirë, por pse atëherë, të mos vijnë më shumë mërgimtarë që ti nderojmë dëshmorët. Pyetje që mbetet në ndërgjegjen e secilit. Dikush e dinë që mbahet e nuk vjenë, e dikush, nuk e dinë që mbahet e ka pas dëshirë të jetë prezent, e dikush me arsye të tjera, sido që të jetë, këshilli organizativ, është betuar, se do të vazhdoj pa u ndalur edhe me vite e vite, që dëshmorët të përkujtohen, sepse kanë fjalët e shpirtit nga familjet e dëshmorëve, që jo rrallë herë, organizatorët i falënderojnë edhe me lot, se është e vetmja përkujtimore në diasporë për bijtë e tyre, baballarët e vëllezërit e tyre. Padyshim, se një numër më i madh i të pranishmëve, do të ishte bukuri dhe nder, por sido që të jetë, dita ditës, po shtohen të interesuarit për të marrur pjesë në këtë Akademi. Sivjet u bë një ndryshim i kohës së mbajtjes, herave të kaluara, mbahej të dielave në mesditë dhe ishte kërkuar nga shumë mërgimtarë, që të provohet të mbahet Akademia të shtunave në mbrëmje, se do të vijnë më shumë mërgimtarë dhe njëzëri, këshilli organizativ, e mbajti në mbrëmje dhe të shtunën.

Për punën dhe kontributin e madh më shumë se dy dekada, që ka bërë Shoqata “Atdheu” me qendrën e saj në Bad Ragaz, është i njoftuar i ri dhe i moshuar, prandaj, edhe sivjet me shumë kënaqësi kishte pranuar kërkesën nga këshilli organizativ, që të jap kontribut aty ku kërkohet. Prandaj, barrën kryesore të programit artistikë e kishte kjo Shoqatë, e cila prej sekondave të para e deri në sekondën e fundit të programit, tregoi edhe njëherë, se është punuar e punohet seriozisht dhe me përkushtim në këtë shoqatë. Mesazhi, qëllimi, realizimi i Akademisë Përkujtimore të UÇPMB-së, që mbahet me vite të tëra në Zvicër, prej një grupi shumë të vogël të atdhetarëve të Luginës së Preshevës e i ndihmuar edhe nga veprimtarë nga Kosova dhe Maqedonia, është shumë i qartë dhe nuk do komente: “Dëshmorët nuk duhet harruar, e nëse do ti harrojmë, atëherë, do të na dënoj perendia dhe historia”.

Të japësh vërejtje për një organizim dhe të mos japësh ide të reja, apo të kontribuosh, sado pak, përvoja e tregon, se nuk është e hijshme, apo ndodhë tek ata, që nuk munden të pajtohen, se diçka e mirë po bëhet.

Të gjithë musafirët, ishin ftuar, që Akademia të filloj në ora 20.00, por organizatorët, duke parë në shumë tubime se po ka vonesa të programit, e kishin caktuar këtë orarë, që të vijnë të gjithë dhe në ora 20.30 të filloj programi, pra të mos vonohen bashkatdhetarët dhe të flasin nëmes veti dhe të përshëndeten me familjet e dëshmorëve.
Skena, si edhe herave tjera, ishte e mbushur me fotot e dëshmorëve, 28 dëshmorë, 28 drita të pashueshme, 28 rreze, 28 shpresa, 28 emra, 28 familje, një qëllim, një betim, një rilindje.

Emocione, lotë, shihje tek shumë familje të dëshmorëve, e mezi pritshin të dëgjojnë diçka, për këta dëshmorë. Edhe sivjet, nga organizatorët, ishte vendosur, që vendet më të mira në sallë, ti kenë familjet e dëshmorëve. Veprimtarët nga Dukagjini, Drenica, Anamorava, Gostivari, Bujanoci, Presheva e Medvegja, pritshin emocionet e fillimit të kësaj Akademie.

Emblema e UÇK-së dhe ajo e UÇPMB-së, ishin në anën e majtë e në anën e djathtë, të skenës, flamuri kombëtarë shqiptarë, i Kosovës dhe ai i shtetit mikë të kombit tonë zviceranë. Nxënësit e Shoqëris Kulturo-Artistike „ Atdheu“, e hapën programin duke kënduar hymnin kombëtarë. Pas hymnit kombëtar, fëmijët e veshur me veshje kombëtare, të përmendur me emra dhe mbiemra dëshmorët nga moderatori, mbanin në duar fotot e dëshmorëve dhe vendoseshin në mes të skenës duke dhënë emocione të mëdha tek të gjithë të pranishmit. Moderarorja, zonjusha Valmire Avdiu nga rrethina e Kumanovës, mërgimtare e cila me gjuhën e saj rrjedhshëm të shqipes sonë, na dha të besojmë, se është një intelektuale e vërtet, dhe ashtu doli, zonjusha Avdiu vazhdon studimet në Fakultetin Juridik në Universitetin e Bernit edhe ate në vitin e fundit. Pa asnjë përtes, kishte pranuar që ta drejtoj këtë Akademi, që të kontribuoj edhe ajo për dëshmorët e familjet e dëshmorëve. Pasi i përshëndeti të gjithë të pranishmit dhe veprimtarin, njëherit kryetar i SHHLP Fazli Musliu përgjegjës i këshillit organizativ të hap Akademinë përkujtimore. Me të dalur në skenë z.Musliu, falënderoi të gjithë për pjesmarrje dhe përshëndeti familjet e dëshmorëve si dhe musafirët nga atdheu. Gjithashtu, z.Musliu, falënderoi edhe sponzorët, që ndihmuan të mbahet kjo akademi. Z.Musliu ndër të tjera potencoi: “Para se të bëj të hapur këtë Akademi Përkujtimore, përkulem me zemër e shpirt, para dëshmorëve të UÇPMB-së dhe gjithë dëshmorëve të kombit, që kanë rënë në kohëra të ndryshme për të mirën e atdheut, për flamurin kuq e zi.
Ata po i shoh në flamurin tonë kuq e zi, aty ku është shqiponja jonë dykrenare.

Aty është Skenderbeu, aty është Ismail Qemajli, Hasan Prishtina, Adem Jashari, Sali Çeku, vëllezërit Haradinaj, e shumë e shumë të tjerë. Qoftë kujtimi i përhershëm për gjithë dëshmorët. Ne si mërgimtarë dhe si pjesë e atdheut, lutemi, që edhe faktori politik në trevat tona në Medvegjë, Bujanoc e Preshevë të jetë më unik, të punojmë më shumë, sepse herë do kurë, do na dënoj historia nëse nuk shkojmë ashtu si duhet. Na duhet të jemi më shumë bashkë dhe të punojmë bashkë. Shoqata humanitare Lugina e Preshevës, ku jamë kryetar i saj, bashkë me shoqatën humanitare Medvegja, jemi në bashkëpunim të shkëlqyer, pra, falënderoj edhe kryesinë time dhe anëtarët, por edhe kryesinë e shoqatës Medvegja dhe anëtarët e saj, që jemi bashkë dhe u tregojmë të gjithëve, se mundemi ne shqiptarët kur duam të jemi bashkë. Më lejoni të nderuar zonja dhe zotërinjë, që nga ky vend, të falënderoj të gjithë ata që kanë kontribuar të mbahen akademitë, që me vite të tëra ka kontribuar për këtë Akademi. Nuk është e lehtë të organizohet, por nuk po afrohen vullnetmirë që për hirë të dëshmorëve, ti përkujtojmë ata, që dhanë jetën. Falënderojmë Shoqatën Atdheu në Badragaz, kryesinë dhe anëtarët e saj, që sivjet e morën përsipër me shumë vullnet organizimin. Perendia ia shpërbleftë.

Do të duhej, që të bashkohemi edhe më shumë, që kjo Akademi të jetë edhe më e fortë, sepse dëshmorët e meritojnë".
Qofshim të bashkuar gjithmonë nga Medvegja, Presheva, Bujanoci, Tetova, Gostivari, Prishtina, Peja, Gjakova, Drenica,Tirana, Ulqini e Malcia. Lavdi dëshmorëve të kombit, mbahuni të forta dhe krenare ju familje të dëshmorëve. Zoti e bekoftë popullin shqiptarë , SHBA-të, Zvicrën dhe gjithë miqtë e tjerë të kombit tonë. Ju falënderoj që të gjithëve që keni ardhur për ti nderuar dëshmorët. Të vazhdojmë me programin kushtuar dëshmorëve". Pas fjalës së z.Musliu, me një minutë heshtje u nderuarn dëshmorët e kombit. Në vazhdim të programit u dha edhe një një historik i shkurtërt të 28 dëshmorëve të UÇPMB-së, përgaditur nga publicisti Mr.sc.Dashnim Hebibi e të realizuar nga ana teknike nga Iljaz Beqiri nga Drenica. Pas këtij dokumentari të shkurtër, që u mirëprit nga të pranishmit, në skenë u ftua për një fjalë përshëndetëse edhe Shefket Hasani, i cili krisi pushkën i pari kundër regjimit të kryekriminelit Millosheviq dhe ai u përkul para dëshmorëve, përshëndeti të pranishmit dhe përgëzoi këshillin organizativ që nuk po ndalet së organizuari për çdo vjet një Akademi të dëshmorëve. Z.Hasani, nuk u largua nga skena, pa e puthur flamurin kuq e zi. Kuptohet, ishte me plot emocione, sa që të gjithë e duatrokitën për respekt.

Fjalën përshëndetëse e mori, kryetari i Shoqatës “Atdheu”, z.Xhevat Avdiu, i cili përshëndeti familjet e dëshmorëve dhe të gjithë të pranishmit, njëherit falënderoi këshillin organizativ, që ia ka besuar për sivjet punën, që të organizohet kjo Akademi me gjithë programin kulturo-artistikë nga shoqëria e kësaj shoqate. Z.Avdiu ndër të tjera potencoi, se kujtimi për dëshmorët do të jetë i përhershëm. Me dy këngë në skenë u paraqitën dy rapsodët e njohur, Isuf Rashiti dhe Mehmet Iseni Petrovci, ku i kënduan Luginës së Preshevës dhe gjithë dëshmorëve të kombit. Këto dy këngë, padyshim dhanë emocione tek të gjithë të pranishmit. Pas këtyre dy këngëve, fjala iu dha veprimtarit të dalluar të çështjes kombëtare, z.Halit Naxhaku, i cili në çdo Akademi është prezent. Z.Naxhaku, vlerësoi lart punën e këshillit organizativ dhe ndër të tjera tha se, të mos harrohen dëshmorët dhe të jemi më të bashkuar e të ecim te para aty ku duhet të jemi. Fjalët e z.Naxhaku, si edhe herave të tjera, ishin të mirëpritura nga të gjithë, ku u duartrokitë nga të pranishmit.

Moderatorja, përmendi edhe shumë personalitete, që kanë marrur pjesë nëpër Akademi, që janë organizuar dhe telegrame të shumta që kanë ardhur për këtë organizim edhe ate për çdo vit. Motiv i madh ishte, kur z.Flamur Gashi, ish ambasador i Shqipërisë në Sarajevë, e tani këshilltar i presidentit të Shqipërisë z.Bujar Nishani, ishte prezent para ca viteve në Akademi, i cili kishte ardhur enkas nga Tirana, për të përcjellur përshëndetjet e ish kryeministrit Sali Berisha dhe ish kryetarit të Tiranës, z.Lulzim Basha, që në ate kohë ishte këshilltar.

Gjithashtu, u falënderuar edhe ish ambasadori i Shqipërisë në Bernë, z.Mehmet Elezi, ish Ministri i Diasporës në Republikën e Kosovës, z.Ibrahim Makolli, z.Sali Sefa konsull i Kosovës në Bernë e shumë e shumë personalitete të tjera, pa përjashtuar edhe musafirë nga atdheu. Me një recital shumë të bukur, kushtuar dëshmorëve në skenë dolën nxënëset Blerta, Shkurte dhe Gzime Shabani, ku shumë rrjedhshëm recituan vargje për dëshmorët.

Si edhe herave të tjera edhe kësaj here, kryetari i Shoqatës Humanitare „Medvegja“ me qendër në Fully të Valisit, z.Zenel Neziri, i cili edhe kësaj here kishte ardhur me veprimtarë nga Valisi, Lozana, Wintetura, Cyrihu e Gjeneva, për të përcjellur zërin e medvegjasëve, se jemi një. Z.Neziri, para të pranishmëve, përshëndeti familjet e dëshmorëve e të gjithë të pranishmit, pa harruar të përmend, se sivjet ka pritur që të jenë më shumë të pranishëm, për ti nderuar dëshmorët. Jo shpesh, na ka ndodhur të shohim nëpër organizime të ndryshme me mijëra të pranishëm, pse të mos jemi me mijëra sonte, ti nderojmë dëshmorët, që dhanë jetën. Njëherë në vit organizohet kjo Akademi, dhe besoj, se dëshmorët, e meritojnë, që të vijmë më shumë dhe ti përkujtojmë. Po shoh shumë veprimtarë këtu, si Riza Demaj, Bajram Mulaj, Agron Hoti, z.Naxhaku, Çeta, e të tjerë, por besoj, se herave të tjera, do të marrin pjesë edhe të tjerë, sepse e di, se secili është i vetëdijshëm, se kujtimi për dëshmorët është i shenjtë. Ne do të jemi edhe në të ardhmen bashkë me shoqatën si motër Lugina e Preshevës, nuk do të ndahemi, me këto mundësi që po kemi, po mundohemi, ti përkujtojmë dëshmorët dhe do ti kujtojmë gjithmonë. Vëllezër, të kthehemi nga Lugina e Preshevës, e sidomos nga Medvegja, sepse Medvegja ka nevojë të madhe për Shqipërinë, Kosovën dhe vëllezërit tanë në iliridë. Të jemi më të bashkuar e të jemi ashtu si do të duhej dhe siç duan dëshmorët tanë.

Këngëtari i muzikës folklorike Hekuran Rexhepi me grupin e tij si edhe herave tjera, u prezentua me tre pika muzikore. Kënga e parë deshmorët e Kosovës Lindore këndon Hekuran Rexhepi dhe këngëtarja e re Hysnije Rexhepi që e thërrasin si Fatime Sokoli, si edhe herave të tjera, këndoi një këngë, që të gjthë u emocionuan. Për herë të parë para publikut, këngëtari nga Presheva, z.Hekurani Rexhepi, u paraqit me lahut, duke i kënduar lapidarit. Hekuran Rexhepi, djali i tij dhe vajza, u duatrokitën, që në çdo përkujtimore janë të pranishëm me familjet e tyre, për ti kujtuar dëshmorët. Veprimtarit të madh të çështjes kombëtare z.Riza Demaj, njëherit koordinator i Shkollës plotësuese shqipe në kantonin Argau, iu dha fjala përshëndetëse, i cili kishte ardhur enkas për këtë akademi me disa miqë të tij, poashtu veprimtar, si z.Xun Çeta, Bajram Mulaj dhe Rexhep Salihaj kryetar i degës së AAK për Luzern.
Z.Demaj, përshëndeti të gjithë të pranishmit në emër të Lidhjes dhe Arsimtarëve Shqiptarë për kt.Argau, e në veçanti familjet e dëshmorëve dhe ndër të tjera shtoi: „ Edhe sonte kam ardhur me disa miqë dhe që të gjithë ju përshëndesin. Për çdo vjet jam munduar të jemi prezent në këtë Akademi që ti kujtojmë dëshmorët tanë. Dëshmorët do të kujtohen përjetësisht. Rroftë Shqipëria dhe gjithë shqiptarët kudo që ndodhen. Bashkë dhe vetëm bashkë, ti dërgojmë fëmijët tanë në shkollat plotësuese shqipe dhe të ruajmë gjuhën tonë, flamurin tonë dhe traditat tona kudo që jemi. Lavdi dëshmorëve. :

SH.KA. „Atdheu“, vazhdoi programin e saj me dy valle, ku valltarët e kësaj shoqërie u paraqitën si është më së miri.Këshilli Organizativ, falënderoi edhe disa nga sponzorët, që ndihmuan të mbahet kjo Akademi, për shpenzime të sallës, e ca gjëra të tjera, si Shoqata Agimi, Avenches /Vd, Riad Bajrami, Wangs /Sg, Suat Sadiku, Lankvart /Sg,Vaid Beqiri, Hörn /Sg, Xhavit Sherifi, Buchs /Sg, Metzgerei Krasniqi, Flums /Sg. Ky këshill organizativ para të gjithëve, paraqiti edhe shumën e ndihmave, që të jenë sa më transparent, pra ishin grumbulluar 2.150.fr. Të gjithë sponzorët u falënderuan shumë për këtë ndihmë që i kanë bërë, e padyshim edhe kryesinë dhe gjithë anëtarët e Shoqatës „Atdheu“. Pas falënderimit për sponzorët, fjala iu dha zonjës, Hikmete Ukshini vajza e komandant Territ për një përshëndetje, e cila u paraqit me një poezi kushtuar babait të saj. Poezia ishte shumë emocionese dhe të gjithë të pranishmit e përcillnin fjalë pas fjale. Zonja Ukshini, falënderoi më pastaj këshillin organizativ, që po organizon këtë akademi dhe nuk po i harrojnë dëshmorët, por shpreson, se vitin tjetër, do të marrin pjesë edhe më shumë mërgimtarë. Pas fjalëve të zonjës Ukshini, u ftuan të gjithë familjet e dëshmorëve dhe veprimtarët që ishin prezent, të dalin në skenë, që disave ti ndahen mirënjohje dhe njëherit të bëjnë një foto kujtimi. Mirënjohje iu ndanë, sponzorëve, kryesisë së Shoqatës „Atdheu“ në Badragaz, moderatores, veprimtarit Agron Hoti dhe disa të tjerëve. Është për të vlerësuar këtë gjest, që këshilli organizativ, për çdo vjet ndanë mirënjohje, thuajse për çdo veprimtarë që merr pjesë, për ti nderuar dëshmorët. Mirënjohjet i ndau z.Zenel Neziri kryetar i Shoqatës Humanitare „Medvegja“ dhe z.Fazli Musliu kryetar i SHHLP. Sekretari i Shoqatës Lugina e Preshevës, z.Ferat Rashiti, qëndroi deri në fund të Akademis, duke u munduar, me çdo kusht, që të shkoj si duhet gjithçka, i ndihmuar nga veprimtarë të tjerë, si Nasir Rrsutemi, Venhar Musliu, Mumin Maliqi, etj. Krejt në fund, në emër të këshillit organizativ, z.Fazli Musliu,i falënderoi të gjithë të pranishmit dhe i ftuan, që për vitin tjetër, të afrohen edhe më shumë veprimtarë, që Akademitë tona të jenë edhe më madhështore, sepse vërtet dëshmorët e meritojnë, pra, afrohuni rreth këshillit organizativ që të dalim edhe më mirë. Lavdi dëshmorëve, perendia i bekoftë familjet e dëshmorëve, veprimtarët, invalidët e luftës, gjithë popullin shqiptarë, Zvicrën, SHBA dhe gjithë miqtë tanë ndërkombëtarë. Qoftë kujtimi i përjetshëm për dëshmorët. Lavdi për gjithmonë. Mirupafshim në vitin 2017. Pas Akademis, këshilli organizativ, së bashku me kryesinë e Shoqatës „Atdheu“, shtruan edhe një darkë modeste në lokalin e kësaj shoqate për disa nga musafirët që kishin ardhur nga larg dhe u bashkëbisedua për shumë tema në të mirë të bëmirësisë. / Përgaditi: Dashnim Hebibi

Shoqata Humanitare “Lugina e Preshevës”, vatër e ngrohtë atdhedashurie e humanizmi

 

 

06.03.2016 | 12:37
Shkruan: Ismet Rashiti
Mërgata shqiptare gjithnjë ka marrë frymë e ka jetuar me mallin dhe hallet e atdheut të tyre. Kontributi i saj është tepër i madh dhe i gjithanshëm, duke filluar nga ndihmat e shumta për nevoja ekonomike, shkollore, arsimore, kulturore, humanitare, deri te pjesëmarrja e një numri të madh prej tyre në luftërat çlirimtare. Thënë ndryshe, mërgata shqiptare gjithnjë ka qenë aty ku e ka kërkuar nevoja, duke u dëshmuar kështu si krah i fortë dhe i pandashëm i popullit të saj liridashës. 
Që nga viti 1981 kontribut të veçantë kanë dhënë edhe shqiptarët e Kosovës Lindore si pjesë e pandarë e interesit mbarëkombëtar. Atdhetarët e kësaj ane gjithnjë kanë qenë pjesë e përpjekjeve dhe luftës për liri, duke kontribuar aty ku ka pasur nevojë, pa dallim krahine, bindje politike apo përkatësie partiake. 
Ndihmat e mëdha para dhe gjatë luftës së UÇPMB-së kanë vazhduar edhe pas përfundimit të luftës, si një obligim moral e humanitar ndaj fëmijëve të dëshmorëve, familjeve të tyre, invalidëve të luftës dhe nevojtarëve të tjerë. 
Pikërisht për këtë qëllim, me iniciativën e veprimtarëve shumëvjeçar, Shaip Bajrami, Fazli Musliu, Murat Avdiu dhe Fehrat Rashiti, më 17 qershor 2006, është themeluar Shoqata Humanitare “Lugina e Preshëvës” në Kantonin St. Gallen. Kjo iniciativë u mirëprit nga të gjithë shqiptarët, ndaj edhe u mbështet në mënyra të ndryshme, veçmas me mjete financiare nga atdhetarë, njerëz besimtarë e humanë si dhe nga biznesmenë patriotë të cilët e ndjejnë me shpirt e zemër peshën e rëndë të atdheut të tyre, të familjeve të dëshmorëve, invalidëve që lanë pjesët e trupit për të drejta e liri kombëtare dhe jetimëve që kanë mbetur pa prindër. 
Themelimi i Shoqatës Humanitare “Lugina e Preshevës” u bë kështu një vatër e ngrohtë atdhedashurie e humanizmi. Në Kuvendin e dytë, mbajtur në Rebstein, më 15 nëntor 2008, kryetar i parë u zgjodh veprimtari shumëvjeçar e me përvojë të madhe, Shaip Bajrami i cili për disa vite udhëhoqi me sukses, duke afirmuar vlerat më të mira patriotike e humanitare: “Fillimi ka qenë paksa i vështirë, por me punë dhe angazhim konkret kemi arritur ta themelojmë dhe ta vëmë në binar Shoqatën Humanitare ‘Lugina e Preshevës’. Natyrisht kjo nuk do të mund të bëhej pa përkrahjen e të gjithëve, ndaj edhe u jemi mirënjohës të gjithë atyre që derdhën mundin, kohën dhe sakrificën që kjo shoqatë të vihet në themele të forta dhe ta luajë rolin e saj humanitar, ashtu siç është përcaktuar me statut”, thotë kryetari i parë, Shaip Bajrami. 
Që nga 8 janari i vitit 2011 kryetar i SHH “Lugina e Preshevës” është zgjedhur atdhetari Fazli Musliu nga fshati Strezovc i Preshevës, i cili vjen nga një familje dëshmorësh. Në detyrën e sekretarit është veprimtari i orëve të para Ferat Rashiti, të arkëtarit Shaip Bajrami dhe të anëtarëve të kryesisë, veprimtarët dhe humanistët e dëshmuar, Naser Rrustemi, Bejtulla Beluli, Shefket Hasani dhe Fidan Shabani. Që nga themelimi, për çdo vit, Shoqata Humanitare “Lugina e Preshevës” organizon akademi përkujtimore për dëshmorët, nëpërmjet të cilave nderon deri në përulje të gjithë ata që dhanë jetën për kauzën e drejtë kombëtare. Njëherësh bashkëpunon me shumë shoqata simotra dhe merr pjesë si bashkorganizatore me subjektet e tjera në të gjitha veprimtaritë me interes kombëtar. “Sado që nuk është aspak punë e lehtë, po përpiqemi ta japim maksimumin që t’i ndihmojmë ata që më së shumti kanë nevojë dhe që kanë mbetur pa përkujdesje të askujt. Falë përkushtimit të anëtarëve të Kryesisë kemi arritur që vit pas viti ta zgjerojmë fushëveprimin tonë, duke grumbulluar mijëra franga dhe duke ndihmuar pastaj familjet e dëshmorëve, jetimët, invalidët, por edhe segmentet e tjera të jetës, aty ku është parë e nevojshme. Sivjet shënojmë 10-vjetorin e themelimit dhe mund të them se ndihemi të lumtur e krenarë që kemi arritur sadopak të ndihmojmë në zbutjen e jetës së fëmijëve jetimë, familjeve të dëshmorëve apo invalidëve e veteranëve që dhanë jetën apo gjymtyrët e trupit për një ardhmëri më të mirë të brezave”, thotë kryetari Fazli Musliu. 
Shoqata Humanitare “Lugina Preshevës” qysh në vitin e parë të themelimit ka grumbulluar 12.74 frs për të vazhduar pastaj në vitin 2007 me 17.870 frs, në vitin 2008 me 21.700 frs. Viti më i suksesshëm ka qenë viti 2009 me gjithsejtë 37.400 frs, 2010 janë grumbulluar 29.600 fr. në vitin 2011 ka kontribuar me 25.500, në vitin 2012 janë grumbulluar dhe ndihmuar nevojtarët me 23.860 frs, në vitin 2014 me 17.840, në vitin 2015 me 15.700 dhe këtë vit 15.320 frs. 
Brenda dhjetë viteve të ekzistimit Shoqata Humanitare “Lugina e Preshevës” ka ndihmuar me gjithsejtë 217 540 frs. Segmentet më të ndjeshme dhe më të nevojshme të shoqërisë shqiptare, gjithnjë në përputhje me statutin e shoqatës. 
Duhet theksuar se e tërë veprimtaria e SHH “Lugina e Preshevës” bëhet në bazë vullnetare, ndaj veprimtarët e saj të devotshëm, e atdhetarë të përkushtuar, kanë gjetur mirëkuptim te të gjithë mërgimtarët dhe bizneset, për të cilën gjë, kryesia e shoqatës, i falënderon të gjithë ata që kanë kontribuar, në çfarëdo mënyre qoftë.
Shoqata Humanitare “Lugina e Preshevës” tashmë është bërë një dritare drite e shprese për shumë nevojtarë në Luginën e Preshevës dhe më gjerë.
Kryesia e Shoqatës “Lugina e Preshevës” tashmë është bërë një shembull i mirë për të gjithë shqiptarët se si duhet të punohet e ndihmohet. Emri i kësaj shoqate, sidomos atdhetarët e saj të përkushtuar me mish e me shpirt, janë emra që po skaliten në memorien e popullit shqiptar dhe historisë si njerëz humanë e patriotë të cilët po lënë porosi gjurmë të thella për gjeneratat e reja. 

 

Mbledhje e kryesis së SHHLP për Zvicër 27.02.2016

Ne mbledhjen e kryesise se SHHLP qe u mbjajt me 27. Shkurt ne qytetin e St. Gallen te zvicres ,  ku kryesia e ShhlP pati nji agjende te ngjeshur te "Rendit te dites" . Kryetari i iniciatives per ndertimin e Kompleksin Memorial te Luftarit te Lirise te Fshatit Recan komuna Gostivare Prof. Nasir Rustemi ne prezenc te antareve te kryesise  prezent : Arkatarit Sheip Bajra ,  Biznismenit Ferat Rashitit  , Prof Murat Avdiuti,  Ex. Kom. Shefqet Hasanit , kryetarit te SHHLP Haxhi Fazli Musliut  i ndau Mirenjohje per Kontributin finansiare ndaj ketij projekti madheshtore kombetare. Shkurte historiku i ndertimit te ketij Kompleksit Memorial. Pas disfates se perandorise osmane dhe kryengritjes te vitit 1913 Gjith Shqiptare kunder urzurpimit dhe coptimit te trojeve Shqiptarete nga Aleanca Ballkanike e perbere nga Bullgaria, S.Mali i zi , Greqia e tjere bene nji Gjenocid te pa parapare ndaj popullates se pafajshme , ku dogjen shum vendbanime dhe i rafshuan per toke, vrane bura gra dhe femije per te zvoglusr numrin e popullates Autokton shqiptare ne keto troje. Keshtu ndodhi edhe ne fshatin Recan ne shtatore te vitit 1913 u vrane dhe masakruan mbi 120 qytetare Recanas, ku nji pjese tjeter i detyruan te leshojne vendlindjen, me familje ne drejtim  te shkritirave te Anadollit e edhe vise tjera. Ky memorial perfshine permendoren e te vrareve me vitin 1913 si dhe rezistencen e Ballit Kombetare dhe komandanti n e Lirise Haqif Recanin
I cili kishte nji nji ideologji te paster Kombetare i cili beri 3  beteja per mbrojtjen e trojeve shqiptare pre vitit 1941 deri me 1945 dhe popullates te pa fajshme  dhe te pa armatosur. Hapja soleme u be me 28 Nendore 2015  ne diten e flamurit ku muren pjese nje numer i madhe qytetare te vendit dhe rethit si dhe Kryetari i Komunes se Gostivarit Prof. Nevzat Bejta i cili e shpalli si manifestim qendrore ne Komunal dhe me gjere. Muren pjese Profesore dhe Akademik, Ministra dhe politikan te hapsires shqipetare. Ku gazetare te mediave te ndryshme e cituan ne shkrimet e tyre si Fillim i Bashkimit te spektrit politik Shqipetare.
Nga Prof Nasir Rustemi

Shoqata Humanitare Lugina Preshevës falemnderon kshillin iniciativë të fshatit REÇAN për ndarjen e mirnjohjes

////////////////////////////////////////////////

       DIAGRAMI ZYRTARË I SHOQATËS  SHHLP 

Kontributi dhe ndimat totale e SHHLP,së për Vitin 2015 janë 15.320.Fr- Zoti i shpërbleftë të gjithë pjesëmarrsit:

Nji takim me studenten e matematikës Arta


                 FTESË PËR SOLIDARITET

Të nderuarë  antarë  dhe bashkëatdhetarë  firma dhe biznese shqiptare në zvicër dhe ju mbështetës të shoqatës shhlp u bën 9 vite veprimtari dhe  humanitet njerzorë

tash po afrohet koha e dimrit ju bëjmë thirrje  për solidaritet

shhlp bën shpërndarjen  e ndihmave për çdo vit në pragë të dimrit ,ne ndihmojmë rrethë 70 familje si që janë familjet e  DËSHMORËVE,Invalidët dhe veteranët e skamnorët dhe kemi 3 studentë njiherit ju falemnderojmë për mbështetjen e deri tashme të shhlp /shhlp ndihmon aqë sa ju i ndihmoni  shhlp,së transparecën e kemi dëshmu qe nënt vite ne ja shpërndajmë ndihmat vetë personalishtë  der me der dorë më dorë në bashkpunim me ovl  dhe humancenter dhe shpresojmë që edhe kët vitë të kemi arsyen e vizitave të ktyre familjeve  që na presin për çdo vitë  me respekt kryesia e shoqatës

Winterthur, 31 maj 2015

Edhe sivjet, jo pa vështirësi, u mbajt Akademia e vetme përkujtimore që mbahet në diasporë, kushtuar dëshmorëve të UÇPMB-së. Mesazhi, qëllimi, realizimi i Akademisë Përkujtimore të UÇPMB-së, që mbahet me vite të tëra në Zvicër, prej një grupi shumë të vogël të atdhetarëve të Luginës së Preshevës ei ndihumuar edhe nga veprimtarë nga Kosova dhe Maqedonia, është shumë i qartë dhe nuk do komente: “Dëshmorët nuk duhet harruar, e nëse do ti harrojmë, atëherë, do të na dënoj perendia dhe historia”. 

Të japësh vërejtje për një organizim dhe të mos japësh ide të reja, apo të kontribuosh, sado pak, përvoja e tregon, se nuk është e hijshme, apo ndodhë tek ata, që nuk munden të pajtohen, se diçka e mirë po bëhet. Ndoshta, dikushi, nga ata, që do ta lexojnë këtë reportazh, do të thotë, si duket, nuk paska shkuar mirë Akademia, e ne do ti japim përgjigje, se është e pamundur të mos shkoj mirë, sepse ata pak veprimtarë, që po merren me organizimin, janë të pastër dhe nuk kanë fituar asnjë lekë për vete, por familjarët e dëshmorëve, flasin fjalë të ëmbla për organizatorët dhe i freskohet shpirti, duke e ditur, se baballarët e tyre, fëmijët e tyre, vëllau i tyre, po përkujtohet edhe në gurbet. 

 

 


 

 


Edhe shumë përgjigje të tjera do të vijnë, por nuk do të ndalemi, duke e pasur parasysh, hovin e madh të përditshmërisë sonë

 

Ndërrimi i ideve, apo mos pajtimi i ideve, nuk është kritikë e keqe, apo vëretje se nuk do të punohet mirë, por aty ka cilësi. Tekefundit, të dërgoj mesazhe vlërsimi të mirë për këto Akademi, tek i pari i shtetit shqiptarë, Dr.Sali Berisha, tek i pari i kryeqytetit shqiptarë Tirana Lulzim Basha, Ministri i Diasporës Ibrahim Makolli dhe shumë ministra, veprimtarë të tjerë, e të tjerë, personalitete të fushave të ndryshme të përditshmërisë sonë dhe më kryesora, të marrësh fjalë të mira edhe ate me lot në sy nga familjarët e dëshmorëve, shpresoj, se është kulmi i së mirës, se kjo Akademi, pavarësisht, pengesa të vogëla, duhet vazhduar edhe në të ardhmen. Sivjet, një kontribut të veçantë, pa asnjë pëtesë sa i pëket programit artistik u përkujdes, SHKA Dardania me qendrën e saj në Winterhur. Ishte z.Shefqet Cakolli, që sapo u kthyen nga festivali mbarë kombëtar nga Gjirokstra, deshtën, që të japin kontribut në këtë Akademi, që ti përkujtojmë dëshmorët. Organizatorët e Akademisë, si edhe herave tjera, e kishin ngarkesën më të madhe, që të dal si duhet Akademia dhe ashtu ndodhi, u kalua me suksesin më të mirë të mundshëm. Të gjithë musafirët, ishin ftuar, që Akademia të filloj në ora 13.30, por organizatorët, duke parë në shumë tubime se po ka vonesa të programit, e kishin caktuar këtë orarë, që të vijnë të gjithë dhe në ora 14.00 të filloj programi, pra të mos vonohen bashkatdhetarët dhe të flasin nëmes veti dhe të përshëndeten me familjet e dëshmorëve. 


Skena, si edhe herave tjera, ishte e mbushur me fotot e dëshmorëve, 28 dëshmorë, 28 drita të pashueshme, 28 rreze, 28 shpresa, 28 emra, 28 familje, një qëllim, një betim, një rilindje.


Emocione, lotë, shihje tek shumë familje të dëshmorëve, e mezi pritshin të dëgjojnë diçka, për këta dëshmorë. Kishin bërë rrugë, edhe mbi 1000 km bashkatdhetarët tanë, dikush, 800 km, vetëm e vetëm, të jetë prezent. Nga organizatorët, ishte vendosur, që vendet më të mira në sallë, ti kenë familjet e dëshmorëve dhe musafirët special, që kishin ardhur nga Bujanoci dhe Medvegja. Veprimtarët nga Dukagjini, Drenica, Anamorava, Gostivari, Bujanoci, Presheva e Medvegja, pritshin emocionet e fillimit të kësaj Akademie. Atëherë, kur u bë ora 14.00, filloi edhe Akademia, me një moderim të shkëlqyer nga Ramadan Morina. 


Kësaj here, musafirë i veçantë, ishte Jonuz Musliu, përfaqësues politik i UÇPMB-së, njëherit kryetar i LPD-së, ambasador i paqes, si dhe kryetar i Këshillit Nacional të Shqiptarëve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, pastaj Kryetari i Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇPMB-së në Preshevë, Nazmi Hajredini, konzulli i Kosovës në Cyrih z.Sali Sefa dhe shumë personalitete të tjera nga diaspora.


Në këtë Akademi edhe si herave tjera, ishin prezent, familjarët e dëshmorëve të Artan Abazit, Mitat Musliu, Komandant Lleshit-Ridvan Qazimi, komandant Terri – Shaban Ukshinit, etj, etj.


Emblema e UÇK-së dhe ajo e UÇPMB-së, ishin në anën e majtë e në anën e djathtë, të skenës, flamuri kombëtarë shqiptarë dhe ai i shtetit mikë të kombit tonë zviceranë. Nxënësit e Shoqëris Kulturo-Artistike „ Dardania“, e hapën programin duke kënduar hymnin kombëtarë.  Zenel Neziri, kryetar i Shoqatës Humanitare “Medvegja” me qendrën e saj në Fully të Valisit i shoqëruar me kryesinë e shoqatës dhe veprimtarë medvegja, kishin ardhur nga pjesa franceze e Zvicrës sikurse edhe viteve të mërparshme për ta përkrahur akademinë. Pas hymnit kombëtar, fëmijët e veshur me veshje kombëtare, të përmendur me emra dhe mbiemra dëshmorët nga moderatori, mbanin në duar fotot e dëshmorëve dhe vendoseshin në mes të skenës duke dhënë emocione të mëdha tek të gjithë të pranishmit. Moderarori i Akademisë, z.Morina përshëndeti të gjithë të pranishmit dhe  veprimtarin, njëherit kryetar i SHHLP Fazli Musliu përgjegjës i këshillit organizativ të hap Akademinë përkujtimore. Me të dalur në skenë z.Musliu, falënderoi të gjithë për pjesmarrje dhe përshëndeti familjet e dëshmorëve si dhe musafirët nga atdheu. Gjithashtu, z.Musliu, falënderoi edhe sponzorët, që ndihmuan të mbahet kjo akademi. 


Pas fjalës së z.Musliu, me një minutë heshtje u nderuan dëshmorët e kombit edhe për dëshmorët e fundit që ranë në Kumanovë.


Në vazhdim të prorgamit u dha edhe një një historik i shkurtërt të 28 dëshmorëve të UÇPMB-së, përgaditur nga publicisti Dashnim Hebibi e të realizuar nga ana teknike nga Iljaz Beqiri nga Drenica. Pas këtij dokumentari të shkurtër, që u mirëprit nga të pranishmit, në skenë u ftua për një fjalë përshëndetëse edhe Shefket Hasani, i cili krisi pushkën i pari kundër regjimit të kryekriminelit Millosheviq dhe ai u përkul para dëshmorëve, përshëndeti të pranishmit dhe përgëzoi këshillin organizativ që nuk po ndalet së organizuari për çdo vjet një Akademi të dëshmorëve.


SH.K.A „Dardania“ me qendrën e saj në Winterthur, me përgjegjësin e saj Shefqet Cakolli, i cili pa asnjë përtesë ka pranuar, që sivjet të ketë barrën kryesore të programit artistikë, u falënderua nga këshilli organizativ dhe familjarët e dëshmorëve. Kjo shoqëri, ditë më parë ishte në festivalin mbarëkombëtar në Gjirokastër dhe enkas përkëtë Akademi që në fillim të programit u paraqit me tri pika muzikore.


1. Valle instrumentale – orkestra e SH.K.A „ DARDANIA“

2. Këngë për Preshevën, këndojn vëllezërit Arbnor dhe Rrezart Kuqi

3. Këngë pë bashkimin kombëtar, këndon Hamit Shillova


Nga Presheva, sivjet ishte i pranishëm veprimtari i dëshmuar i çështjes kombëtare z.Nazmi Hajredini, që njëherit është kryetar i OVL-së për Preshevë, i cili përshëndeti të pranishmit dhe tregoi hollësisht për situatën aktuale që po mbretëron në këto troje shqiptare.Me një telegram urimi e përshëndetës u lexua nga moderatori, të cilin e kishte dërguar kryetari i Komunës së Bujanocit, Dr.Nagip Arifi.


SH.K.A Dardania në vazhdim dha një valle për nënat e dëshmorëve, luajtur nga fëmijët e shoqërisë, që të gjithë e mirëpritën me duatrokitje të mëdha dhe të cilët ishin me plot emocione, ngase e kuptuan mesazhin e qartë që kishte kjo pjesë artistike, me një përgaditje shembullore.  


Konzullit të Kosovës në Cyrih, z.Sali Sefa, i cili gjithmonë është afër mërgatës së Luginës së Preshevës, ju dha fjala dhe ai pasi përshëndeti familjet e dëshmorëve, këshillin organizativ dhe të gjithë të pranishmit, u ndalë së kujtuari, vlerën e madhe që ka kjo përkujtimore, që nuk po harrohen dëshmorët dhe duke shpresuar, se një ditë amaneti i dëshmorëve do të shkoj në vend. 


Fjala iu dha edhe z.Jonuz Musliu, i cili përshëndeti të gjithë të pranishmit, familjet e dëshmorëve dhe këshillin organizativ. Ai ndër të tjera tha, se na duhet unitet dhe punë më e madhe që të jemi aty ku duhet të jemi. 


Këngëtari i muzikës folklorike Hekuran Rexhepi me grupin e tij si edhe herave tjera, u prezentua me dy pika muzikore. Kënga e parë ishte dëshmorët e Kosovës Lindore dhe këngëtarja e re Hysnije Rexhepi që e thërrasin si Fatime Sokoli, e  cila këndojë këngën: 


Na bashkon vetëm një Shqipëri“, dhanë emocione të mëdha tek të gjithë të pranishmit.


SHKA Dardania me vallen e kaçakëve, luajtur nga grupi i burrave, me tupan, ishte edhe një herë, dëshmi e madhe, se kjo shoqëri, jo padyshim është shumë meritore jo vetëm në Zvicër e gjithë diasporën, por është një emblemë e fortë, se diaspora shqiptare ka ruajtur dhe po ruan traditën e gjuhën tonë kombëtare. Një valle e mrekullueshme, me motiv lufte, që dëgjoheshin artistikisht edhe zërat e pushkave të dëshmorëve. Pas kësaj valleje, u recituan edhe dy poezi kushtuar dëshmorëve nga nxënës të shkollës plotësuese shqipe, anëtar të SHKA Dardania. 


Me një fjalë përshëndetëse, u paraqit edhe babai i dëshmorit të UÇPMB-së, i cili edhe pse në moshë të thyer kishte ardhur enkas nga Tërnoci i Bujanocit për të marrë pjesë në këtë Akademi. Me disa fjalë të shpirtit, luti që të jemi më të bashkuar.  Edhe një poezi nga vajza e Shaban Ukshinit – Komandant Terri, ishte një emocion i papërshkrueshëm për të gjithë të pranishmit, që shiheshin me lotë në sy, ku përshkruajti mallin e prindit, që nuk e pa duke u rritur dhe tash, nipi e kërkon gjyshin  e tij. 


Gjatë programit, u falënderuan,  kryesia e Shoqatës Humanitare Medvegja, Shoqata Humanitare „Agimi“ Tërnoc, Shoqata Humanitare „ Hafez Xhaferi“ Bushtran, Hamdi Qenani,  Kumanovë, veprimtar në Zvicër, Agjensia Turistike „ Mimoza“, Preshevë, SH.K.A „ Dardania“ në Winterthur të Zvicrës, moderatori i Akademisë dhe të gjithë ata që kanë kontribuar që të organizohet kjo akademi. Në fund të kësaj Akademie, kryetari i OVL-së z.Hajredini, ndau një mirënjohje për z.Fazli Musliu dhe këshilli organizativ u ftuan në skenë, për ti nderuar disa nga të pranishmit me nga një mirënjohje, që i ndau z.Zenel Neziri kryetar i SHH Medvegja dhe Shaip Bajrami arkatar i SHHLP-së. Të gjithë të pranishmit, u ndanë të kënaqur dhe shumë të tjerë, duke bashkëbiseduar dhe duke i dhuruar lavdërata organizatorëve për organizimin dhe që të mos ndalen asnjëherë.


 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

Këshilli Organizativ i Akademisë Përkujtimore të UÇPMB-së, Zvicër p¨r informata adresen elektronike www.shhlp.com
                                                                                                                        

ORGANIZATA E VETERANËVE TË LUFTËS
UÇPMB-së
                                         TELEGRAM URIMI
Organizata  e Veteranëve të Luftës së Ushtrisë Clirimtare për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, ju përcjell urimet më të sinqerta me rastin e mbajtjes së Kuvendit të  Katërt të Shoqatës Humanitarë të Luginës së Preshevës. Të nderauar delegate, e nderuara kryesi, i nderuari kryetarë deri tanishëm. OVL e UCPMB – së uron që mbajtja e këtij kuvendi, Shoqaten tuaj ta forcoj edhe më  shumë. Shpresojmë që ky kuvend do të shërbej që në të ardhmen të konsolidohen radhët tuaja edhe më fort,  me shpresë se do  t’i realizoni objektivat e parapara  me statusin e Shoqaten  tuaj.                          --Të nderuar të pjesëmarrës të këtij kuvendi,të Shoqatës Humanitarë "Luginës së Preshevës" por edhe diaspora kanë luajtur një rol të rëndësishëm në ngritjen e vetëdijes kombëtare te shqiptarët. Në rrugëtimin e vështirë të shqiptarëve për ta fituar lirinë dhe pavarësin aktiviteti dhe kontributi i diasporës në kanalet e historisë kombëtare ka një vend rezervuar.            OVL e UCPMB  – së, ju falënderon për kontributin tuaj me mjete  materiale ne ndihmë të aktivitetit të organizatës  tonë. Neve duke ju falënderuar për kujdesin e treguar ndaj familjarëve të dëshmorëve dhe vlerave të luftës së UCPMB –së, ju ftojmë që  edhe në të ardhmen ta thellojmë bashkëpunimin e ndërsjell. Ndihma e juaj, është shumë e rëndësishme në përpjekjet  tona të përbashkëta për ta jetësuar emanetin e dëshmorëve ne luftën tonë për liri dhe bashkim kombëtarë.
Urime dhe suksese.      Me Respekt                        Kryetarë i OVL UCPMB,së                                                                                             
Preshevë, 27. 03.2015                                                         Nazmi Hajredin
 

Me 18 Maj 2014 në Tübach SG-CH u mbajtë Akademija e dëshmorëve të UÇPMB.së

Të nderuarë Sponzorë dhe Aktivistë Vullnetarë të Akademis Përkujtimore të UÇPMB/së ju falemnderojmë përzemërsisht se pa ju vështirë të organizohen Akademitë të ktijë lloji me vlera Kombëtare:

1.Sokol Nitajë na mbështeti me mjete finaciare pa as nji hezitim

2.Bejtulla Beluli dhe Vaid Beqiri sponzorun darkën për misafirë

3.Nexhat Kadriu Mimoza 93 sponzorojë udhtimin e ekipit të RTP Presheva

4.Shpend Pirkun mezger ishte me gril  pa konpenzim

5.Ferat Rashiti punë vullnetare pregaditjen e sallës dhe shitjen e pijeve

6.Mesud Rufati ndihmoi për pregaditjen e salles me Sead Bajramin

Ju falemnderon kshilli organizativ :Fazli Musliu:Zenel Neziri:Shaip Bajrami:Nasir Rrustemi:Ferat Rashiti:Dashnim Ebibi

Gjithashtu i falemnderojmë edhe mediatë:Si Dialoguplus,TV diasporën,RTP nga Presheva,SYRI BLU,dhe të gjitha faqet elektronike që përcjellin aktivitetet tona:

Rrespektë:

Shoqat "LUGINA E PRESHEVËS Shpërndau ndihmat për vitin 2013

Kryesia e shhlp mbajti mbledhen 17.01.20013

Raporti definitiv i shhlp për Vitin 2013 u verifiku nga kryesia e shhlp dhe u aprovu në bazë të dëshmive që janë bë shpërndarja e ndihmave

U mbajtë AKADEMIJA PËRKUJTIMORE NË ZVICËR ME 26 MAJ 2013

A K T U A L E

Si mbasë disa portaleve ku kan dhon komente në lidhje me kuvendin e shhlp/së

Të nderuarë bashkkombasë jemi të detyruarë të japim disa sqarime

pse zgjidhen kryesishtë të njejtit persona ka shum arsye

1.Këta persona janë të besushëm dhe e kanë dëshmu me vite të tëra punën e pa lodhëshme transparente dhe nuk janë labila po stabila jnë të kaliturë dhe jo të koriturë punojnë për hirë të zotit dhe vetëm atijë i frigohenë

2.SHHLP është e hapurë për gjeneratat të reja dhe çdo herë kur kemi tubime ,kuvende kërkojmë kyçjen e rinisë mirpo deri sotë nukë kanë shprehë gadishmëri ne shum do t ishim të lumtur nëse na bashkangjiten të rit dhe të ja lëm punën rinisë po në shhlp së ka përfitime vetëm harxhime personale dhe kjo mundët të jet arsya e rinis tonë

3.Sa i përket familjeve të burgosur në beograd na vjen keqë shum për këto familje dhe duhetë të ju përkujtoimë se shhlp ka qenë e para që ka reagu dhe ka ndihmu këto familje me nji her pas rastitë dhe kemi ndërtu shtëpi Faton Hajdarit dhe dëshirojmë sa ma parë të kthehen në familjet e veta.me respekt kryesia e shhlp zvicër.

NGA SHHLP JU NDA MIRNJOHJE SALI SALIHUT 30 Mars 2013

Në kuvendin e shhlp ju nda mirënjohje nji psonaliteti të shquarë të luginës SALI SALIHUT dhe kët mirnjohje në emër të familjes Salihu e pranoi vllau i Salihut MEMET SALIHU

Salihu jo pse ishte antarë i shhlp/së  që nga filimi por ishte nji aktivistë i çështjes kombëtare,humanitare,dhe atë që së munde të ja thoshte njerzve e thoshte për mesë botimeve të librave se njerzit së të kuptojnë nga nji her edhe kur je drejtë ,kemi pasë rastin të bashkëpunojmë dhe jemi krenarë që e kemi pasë nji shokë si Salihu dhe i qoftë dheu i lehtë i Luginës ishala zoti në Xhenet na takon

kryesia e shhlp:

U mbajtë protesta në Bruksell me 09.02.2013

Kryetari Fazli Musliu dhe Shaip Bajrami nga vizita në BelgjikëFoto desing Bujamin Mustafa

Keni mundsi ti shikoni foto te aktiviteteve 1991/2011

U mbajt kuvendi zgjedhor me 08.01.2011


Ferat Rashiti

Sponzor i faqes

www.shhlp.com

2016

udhtoni komod me agjensin

Presheva BYRO

Nat:0793438643

Faqe e madhe për njerëz humanë ejani edhe ju 30.Fr antarsi vjetore

 

hape konton për AHIRET kush jep me dorë të vetë zoti e çonë inshalla në XHENETË

info:0762165199

shhlp.2006@hotmail.com

info@shhlp.com

Postkonto: Gossau SG

 Konto ne Franga

A  D  R  E  S  A

Humanitärer Verein

Lugina e Presheves

CH:9200 Gossau SG

Postkonto:85-112906-3 

 iban bic nga shtetet tjera

IBAN:CH220900 0000

 8511 2906 3

BIC: POFICHBEXXX

A D R E S A

Konto e SHHLP ne Euro

Humanitärer Verein

Lugina e Presheves

9200 Gossau SG

Euro:91-281805-9


Konto numri i SHHLP-se

Dega ne Belgjik Beneluks

DEXIA BANK:

Kon Nr:779-5912465-58

 shhlp.2006@hotmail.com